Reklama

● 4–5 suszonych grzybków
● 2 szklanki kaszy gryczanej
● 3 szklanki bulionu grzybowego z kostki
● 1/2 kg pieczarek
● 2 cebule
● olej
● łyżka masła
● 1/2 szklanki śmietany
● sól
● pieprz
● natka
[adsense]
Suszone grzybki namocz na noc w niewielkiej ilości wody, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Kaszę zalej gorącym bulionem, ugotuj na sypko; trzymaj w cieple. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz i pokrój w dość grube plastry (małe tylko na połówki). Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj łyżkę masła, włóż pieczarki, uduś do miękkości. W połowie duszenia dodaj posiekane grzybki suszone wraz z wodą, w której się gotowały. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Natkę opłucz, otrzep, listki posiekaj. Kaszę wyłóż na półmisek, obficie polej sosem pieczarkowym, posyp natką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama