Kartoflanka z klopsikami
A może klasyczna polska zupa ziemniaczana z klopsikami? Przedstawiamy przepis.
- Claudia
porcja: 420 kcal
przygotowanie: 40 minut
na 4 porcje
l 500 g mielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
l 2 łyżki kaszy manny
l jajko
l 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
l 3 marchewki
l korzeń pietruszki
l cebula
l listek laurowy
l kilka ziaren ziela angielskiego
l 800 g ziemniaków
l sól
l pieprz
Mięso wyrobić z kaszą manną i jajkiem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kulki. Wstawić je do lodówki. Marchewki, pietruszkę i cebulę obrać, opłukać. Pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i 1/2 łyżeczki soli. Zalać 5 szklankami wody. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut, po czym do zupy włożyć klopsiki i gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze.