Karp w szarym sosie
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 1 godz
Porcja: 180 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:05
Reklama
- 1 kg filetów z karpia ze skórą
- mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/3 pora
- kawałek selera
- cebula
- mały suszony grzybek
- 4 goździki
- kromka żytniego chleba
- 1/2 l jasnego piwa
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- sok i skórka starta z cytryny
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- ziele angielskie
- sól, pieprz, cukier
Reklama
- Grzybek namoczyć. Warzywa oczyścić, zalać piwem i 1/2 l wody, dodać goździki, ziele angielskie i grzybek, gotować 30 min.
- Wywar przecedzić, włożyć filety, chleb i skórkę z cytryny. Rybę gotować ok. 30 min, wyjąć, wywar przecedzić.
- Migdały sparzyć, obrać. 2 łyżki cukru skarmelizować na patelni. Karmel, wino, sok z cytryny, rodzynki i migdały dodać do wywaru, zagotować.
- Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić wywarem z dodatkami, przyprawić.
- Filety rybne pokroić w poprzek na paski, każdy zwinąć, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama