Reklama

Dla 4 osób

Reklama
  • 1 i 1/4 kg karpia
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła

Karpia sprawić, usunąć łeb, skrzela i płetwy, opłukać. Pokroić w dzwonka, osolić, oprószyć pieprzem. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w ciepłym piekarniku, a następnie zemleć. Bułkę przesiać przez sitko. Wymieszać z migdałami. Jajka zmiksować z mlekiem. Dzwonka ryby wytrzeć w papierowy ręcznik. Oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce wymieszanej z migdałami. Rybę usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia do ryby dodać masło. Karpia podawać, np. na wigilijną kolację, z ziemniakami i kapustą z grzybami.

Reklama

Nasza rada

Tak przyrządzony karp doskonale smakuje również na zimno, podany jako przystawka z borówkami albo z chrzanem wymieszanym ze śmietaną lub majonezem.

Reklama
Reklama
Reklama