Karp w migdałowej panierce
Porcja: 528 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Smażenie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 1 i 1/4 kg karpia
- 50 g migdałów
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
- łyżka masła
Karpia sprawić, usunąć łeb, skrzela i płetwy, opłukać. Pokroić w dzwonka, osolić, oprószyć pieprzem. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w ciepłym piekarniku, a następnie zemleć. Bułkę przesiać przez sitko. Wymieszać z migdałami. Jajka zmiksować z mlekiem. Dzwonka ryby wytrzeć w papierowy ręcznik. Oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce wymieszanej z migdałami. Rybę usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia do ryby dodać masło. Karpia podawać, np. na wigilijną kolację, z ziemniakami i kapustą z grzybami.
Nasza rada
Tak przyrządzony karp doskonale smakuje również na zimno, podany jako przystawka z borówkami albo z chrzanem wymieszanym ze śmietaną lub majonezem.