Karp w cebulowej galarecie
Porcja: 343 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: 65 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:19
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
- karp (ok. 1,2 kg)
- włoszczyzna
- 3 cebule
- łyżka masła
- 2 łyżki rodzynek
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- listek laurowy
- cukier
- sól
- biały pieprz
- łyżeczka wegety
Reklama
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, pokroić w dzwonka. Dzwonka lekko oprószyć solą. Wstawić do lodówki. Włoszczyznę obrać, pokroić. Razem z głową karpia zalać 3 szklankami wody. Dodać wegetę. Gotować 30 minut. Odcedzić.
Cebulę posiekać. Podsmażyć na maśle, zalać wywarem. Dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować 10 minut. Włożyć rybę. Gotować na bardzo małym ogniu 20-25 minut. Wyjąć. Ułożyć na półmisku. Cebulę odcedzić, przetrzeć. Połączyć z wywarem. Dodać rodzynki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.
Reklama
Reklama
Reklama