Karp pieczony z pieczarkami
Jedni go uwielbiają, inni nie lubią, ale jedno jest pewna - karp na wigilijnym stole jest tradycją.
- Claudia
Opublikowano: 21.12.2014, 13:06
Reklama
PORCJA: 454 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 6 PORCJI
Reklama
- 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (w całości, bez głowy)
- 300 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pęczek natki
- 125 g masła
- sól
- pieprz
Reklama
Rybę opłukać, osuszyć. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą oraz pieprzem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, chwilę razem smażyć. Wlać wino i dusić, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Większą część włożyć do środka ryby.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pieczarkami i polać roztopionym masłem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem udekorować resztą natki.
Reklama
Reklama
Reklama