Karp pieczony w pomarańczach
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
● karp (ok. 1 kg)
● 5 łyżek masła
● sok z 1 cytryny
● 3 kromki chleba tostowego
● kilka gałązek natki pietruszki
● 6 łyżek oliwy
● pomarańcza
● masło do formy
● sól, pieprz
Sprawionego karpia osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem, na wierzchu i wewnątrz. Skropić sokiem z cytryny, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
Z chleba odkroić skórkę. Miąższ pokruszyć na drobne kawałeczki. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłożyć rybę.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć rybę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
Pomarańczę wyszorować, osuszyć i pokroić w plastry, usunąć pestki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na rybę. Podawać z wytworzonym sosem oraz plastrami pomarańczy.