Karp faszerowany z rodzynkami
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 20-50 min
Porcja: 170 kcal

- Moje Gotowanie
- 1 kg filetów z karpia ze skórą
- duża cebula
- kawałek selera
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 10 dag czerstwej bułki
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 6 dag rodzynek
- mleko
- olej
- sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz
- Z filetów rybnych zdjąć skórę, odłożyć, filety schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rodzynki namoczyć, odcedzić.
- Cebulę i seler obrać, pokroić w małą kostkę. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę i seler, chwilę przesmażyć. Podlać winem, dusić 5 minut, ostudzić. łMięso karpia, odciśniętą bułkę i podsmażony seler z cebulą dwukrotnie zemleć. Następnie miksować dodając jajka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać rodzynki, wymieszać.
- Formę wyłożyć folią aluminiową, lekko posmarować olejem. Rozłożyć skóry z karpia, na środku ułożyć masę uformowaną w wałek, szczelnie owinąć w skórę, a następnie w folię.
- Formę wstawić do większej formy wypełnionej wodą, piec 20-50 minut w temperaturze 135°C w zależności od wielkości rolady. Ostudzić, pokroić w krążki, ułożyć w stosiki na przemian z ziołową galaretką.
Polecane
„Zrobiłam Wigilię dla samotnych przyjaciół i skończyłam jak karp na święta. Zostałam z pustą lodówką i portfelem”
„Myślałam, że starszy mąż będzie gorący w łóżku, a on przypomina nieświeżego karpia. Muszę sobie radzić inaczej”
„Chciałam uczciwie zarobić na Święta, ale się nie udało. Mąż nie wie, skąd mam kasę na karpia”
„Przez mikołajkowy prezent od dziewczyny poczułem się niczym karp na święta. Czekała mnie ponura wizja tej Wigilii”
„Ukochany zrobił ze mnie idiotkę przy Wigilijnym stole. Rodzina była w szoku, a tata omal nie zakrztusił się karpiem”
„Oddałam serce starszej pani, a ona się odwdzięczyła. Gdy rodzina poczuła kasę, zlecieli się jak po karpia w promocji”
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
Mateusz Gessler zdradza swój przepis na faszerowane pomidory w stylu francuskim
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa