Karp faszerowany z rodzynkami
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 20-50 min
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
- 1 kg filetów z karpia ze skórą
- duża cebula
- kawałek selera
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 10 dag czerstwej bułki
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 6 dag rodzynek
- mleko
- olej
- sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz
- Z filetów rybnych zdjąć skórę, odłożyć, filety schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rodzynki namoczyć, odcedzić.
- Cebulę i seler obrać, pokroić w małą kostkę. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę i seler, chwilę przesmażyć. Podlać winem, dusić 5 minut, ostudzić. łMięso karpia, odciśniętą bułkę i podsmażony seler z cebulą dwukrotnie zemleć. Następnie miksować dodając jajka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać rodzynki, wymieszać.
- Formę wyłożyć folią aluminiową, lekko posmarować olejem. Rozłożyć skóry z karpia, na środku ułożyć masę uformowaną w wałek, szczelnie owinąć w skórę, a następnie w folię.
- Formę wstawić do większej formy wypełnionej wodą, piec 20-50 minut w temperaturze 135°C w zależności od wielkości rolady. Ostudzić, pokroić w krążki, ułożyć w stosiki na przemian z ziołową galaretką.