Karnawałowy bufet
Szampańskie party, które urządzamy dla przyjaciół, wymaga też odpowiedniej oprawy kulinarnej. Małe danka na jeden ząb, lekkie sałatki, mięsne rozmaitości na ciepło pozwolą szybko odzyskać nadwątlone tańcami siły.
- Claudia
Mus z tuńczyka
Porcja: 224 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 6 osób 4 puszki tuńczyka w oleju; 3 łyżki serka naturalnego typu Tosca; sól; biały pieprz; sok z cytryny; łyżka śmietany kremówki; garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego; kilka łyżek konfitur z borówek; kilka listków sałaty lodowej lub pekińskiej Ser utrzeć ze śmietaną. Połączyć z tuńczykiem i dalej ucierać, tak by powstała gładka, dość gęsta masa. Doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oregano drobno posiekać. Dołożyć do tuńczykowego kremu (ewentualnie wsypać do kremu zioła suszone). Wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Sałatę podzielić na listki. Opłukać. Dokładnie wysuszyć.
Krem przełożyć do cukierniczej szprycy z szeroką końcówką, a następnie wyciskać nieduże porcje masy na liście sałaty.
Delikatnie zawinąć każdy liść, tak by nie wyciekał z niego krem. Udekorować konfiturami z borówek. Ułożyć na półmisku. Ziemniaczane krążki
Porcja: 375 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 6 osób 200 g mąki; 15 g drożdży; 1/2 szklanki wody lub mleka; sól; 5-6 ziemniaków; 200-250 g startego żółtego sera; tymianek (świeży lub suszony); oliwa Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki gorącej wody lub ciepłego mleka. Dodać do mąki. Gdy zaczną się burzyć, dodać do nich resztę wody (lub mleka), 2 -3 łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować je, po czym wykrawać z niego niezbyt duże placki. Układać na wysmarowanej olejem blasze i piec 15 minut w 180 C.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokroić w cienkie plastry. Każdy placek posmarować olejem, obłożyć ziemniakami i posypać żółtym serem. Piec 15 minut w 200 C. Oprószyć ziołami. Warzywne łódeczki
Porcja: 341 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 6 osób 4 strąki papryki; 3 łodygi selera naciowego; 250 g białego tłustego sera; 200 g bryndzy; po 2 łyżki oliwy i śmietany; duży ząbek czosnku; przyprawa warzywna; biały pieprz; słodka mielona papryka; łyżka masła; kilka orzechów włoskich; natka; sól; gałka muszkatołowa lgarść płatków migdałowych Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Seler oczyścić, podzielić na kawałki.
Ser utrzeć ze śmietaną, oliwą i przepuszczonym przez praskę, obranym czosnkiem. Doprawić do smaku przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Masło utrzeć z bryndzą. Dodać posiekaną drobno natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Każdą cząstkę papryki nadziewać serową masą. Posypać papryką i płatkami migdałowymi. Wgłębienia w łodygach selera napełnić bryndzą z dodatkami. Udekorować orzechami włoskimi. Łódeczki ułożyć na półmisku. Babeczki z szynką
Porcja: 380 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 6 osób 300 g mąki; 80 g startego parmezanu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody czyszczonej; przyprawa warzywna; biały pieprz; po dużej szczypcie cukru i soli; szklanka kefiru lub mleka; 2 jajka; 50 ml oliwy; 100 g szynki lub ogonówki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, parmezanem, cukrem i solą.
Kefir lub mleko połączyć z jajkami, dodać oliwę. Wsypać mąkę z dodatkami. Wymieszać.
Szynkę lub ogonówkę pokroić w dość drobną kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciastem napełniać papierowe foremki do pieczenia (do kupienia w supermarketach). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
Babeczki wystudzić. Podawać w papierowych foremkach - tych samych, w których się piekły. Kajzerki z niespodzianką
Porcja: 361 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 8 osób 8 małych kajzerek z makiem; 500 g mięsa mielonego; l jajko; duży ząbek czosnku; przyprawa warzywna; łyżka kaszy manny; biały pieprz; słodka mielona papryka; masło; 2-3 pomidory; natka; sól; 3-4 łyżki musztardy; łyżka majonezu; kilka listków sałaty; olej Mięso wyrobić z jajkiem oraz kaszą manną. Doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku, przyprawą warzywną, solą, pieprzem i papryką. Z mięsnej masy uformować 8 równych kotlecików. Usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Sałatę opłukać. Każdą bułkę przekroić na pół. Spód posmarować masłem. Obłożyć sałatą i plasterkami pomidora. Na wierzchu położyć kotlecik.
Musztardę wymieszać z majonezem i takim sosem polać każdy kotlet. Przykryć drugą częścią kajzerki. Bułeczki przekłuć szpadką. Ułożyć na półmisku. Sałatka z imbirową nutą
Porcja: 267 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 6 osób
3 filety matiasów; 2 łodygi selera naciowego; 2 winne jabłka; olej; 2 łyżki soku cytrynowego; imbir w proszku; po szczypcie soli, cukru i białego pieprzu Śledzie dokładnie opłukać, pokroić w dzwonka. Oprószyć imbirem. Zalać olejem. Wstawić na noc do lodówki.
Seler oskrobać i pokroić w krążki. Jabłka umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić owoce w plasterki.
Skropić składniki połową soku z cytryny. Resztę wymieszać z oliwą, solą, a także odrobiną cukru i pieprzu. |
Śledzie i warzywa rozłożyć do szklanek. Polać sosem. Udekorować listkami selera. Podawać z krakersami. Warzywne pucharki
Porcja: 118 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 6 osób
główka sałaty o sztywnych liściach (lodowa, rzymska); 2 cebule; po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki; 2 łyżki oleju; 3 łyżki musztardy; ząbek czosnku (niekoniecznie); sól; pieprz; sok z cytyryny; 2 wędzone ryby Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę umyć. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Rybę obrać, oddzielić od ości, podzielić na cząstki.
Olej wymieszać z musztardą. Dorzucić roztarty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem, a także octem winnym. Układać w szklanych pucharkach kawałki ryby, sałatę, paski papryki i krążki cebuli. Polać sosem.
Nasza rada. Sałatka będzie wyglądała efektownie, nawet gdy podamy ją w zwykłych w szklankach. Możemy dodawać do niej różne składniki. Do warzyw doskonale pasują krewetki (osączamy je tylko z zalewy), zwinięta w plasterki szynka, paseczki żółtego sera. Drobiowe wstążki z sosami
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 8 osób 750 g piersi z indyka; 4 opakowania twarożku; opakowanie jogurtu naturalnego; 2-3 strączki czuszki; puszka ananasa; sok z cytryny; kilka gałązek selera naciowego; 4 ogórki węże; 3 pomidory; 2 cebule; słodka papryka mielona; sól; pieprz; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki sosu sojowego; curry; olej; natka Mięso pokroić wzdłuż włókien w długie paski, lekko rozbić.
Czosnek posiekać. Wymieszać z curry, olejem i sosem sojowym. Marynatą polać mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Nadziać na szpadki i piec 20 minut w 200 C.
Twarożek wymieszać z jogurtem i skórką z cytryny. Doprawić solą, sokiem z cytryny i słodką papryką.
Z czuszki usunąć gniazda nasienne. Wymieszać pokrojoną papryczkę z kawałkami ananasa i selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką.
Ogórki poszatkować. Posolić. Odcisnąć. Połączyć z pokrojonymi pomidorami i posiekaną cebulą. Sosy przełożyć do osobnych naczyń. Podawać z mięsem. Mandarynkowe tiramisu
Porcja: 520 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
250 g serka mascarpone; 3 żóltka; 50 g cukru pudru; cukier waniliowy; kieliszek likieru pomarańczowego; ok. 20 biszkoptów szampanek; 6 mandarynek; łyżeczka skórki startej z pomarańczy; 1/2 szklanki mocnego naparu herbaty; listki melisy (niekoniecznie) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po łyżeczce sera mascarpone. Krem wymieszać ze skórką z pomarańczy.
Mandarynki obrać. Podzielić na cząstki. Usunąć pestki.
Na spodzie naczynia z wysokim rantem ułożyć warstwę biszkoptów. Skropić je herbatą wymieszaną z likierem. Biszkopty przykryć połową przygotowanego wcześniej kremu oraz połową mandarynek. Ułożyć drugą warstwę ciastek. Znów skropić je herbatą z likierem oraz posmarować resztą kremu.
Deser wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem udekorować pozostałymi mandarynkami i ewentualnie ozdobić listkami melisy. Wieprzowina na ostro
Porcja: 429 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 6 osób 500 g mielonej wieprzowiny; 2 puszki pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 500 g mrożonej fasolki szparagowej; cebula; sól; pieprz mielony; przyprawa warzywna; chilli w proszku; 1/2 szklanki gęstej śmietany; 3 łyżki oleju; keczup; 2 ząbki czosnku Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć wieprzowinę i przepuszczony przez praskę czosnek. Chwilę razem smażyć.
Do mięsa dodać pomidory. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą warzywną. Dusić ok. 20 minut.
Fasolkę szparagową opłukać, wrzucić na 5 minut do wrzącej, osolonej wody, odcedzić. Połączyć z mięsem i pomidorami. Razem dusić następne 20 minut.
Czerwoną fasolę wyjąć z puszki, osączyć. Dodać do przygotowywanej potrawy. Zagotować.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, keczupem i chilli. Połączyć ze śmietaną. Mocno podgrzać. Podawać z pieczywem. Co możesz zrobić wcześniej:
* Wieprzowinę na ostro i drożdżowe krążki warto przyrządzić dwa dni przed przyjęciem. Mięso wstawiamy do lodówki, upieczone placki po wystudzeniu wkładamy do papierowej torebki.
* Dzień przed przyjęciem pieczemy babeczki (świetnie się przechowają zawinięte w aluminiową folię). Tego samego dnia można też przygotować śledzie, ugotować ziemniaki, usmażyć kotleciki do kajzerek, uformować wstążki z indyka i włożyć je do marynaty. Można również przygotować tiramisu.
* Kilka godzin przed przyjęciem warto przyrządzić sosy i pasty. Można też przygotować warzywa oraz pokroić paprykę i seler naciowy na łódeczki, które napełnimy w ostatniej chwili. Wstawiamy do pieca ziemniaczane krążki i wstążki z drobiu. Wieprzowinę na ostro podgrzewamy tuż przed podaniem dania na stół.
1 z 1
490