Karnawałowe wypieki Ewy Wachowicz - faworkowe róże
Czas na coś tradycyjnego – kruche smakołyki smażone w głębokim tłuszczu. Dzięki podpowiedziom znanej autorki przepisów kulinarnych bez problemu sprostasz ich przygotowaniu.
- Claudia
Idealny przepis na Tłusty Czwartek 2016. Faworkowe róże sprawdzą się podczas każdej domówki, można przygotować je szybko w alternatywie do klasycznych pączków. Bardzo modne w tym sezonie karnawałowym są również oponki serowe i klasyczne faworki.
PORCJA: 460 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 8 PORCJI
- 250 g mąki
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól
- łyżka spirytusu lub rumu
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej arachidowy)
- konfitura lub marmolada
- cukier puder i waniliowy do posypania
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zagnieść ciasto. Wałkować partiami dość cienko. Z ciasta wykrawać krążki o trzech wielkościach. Największy powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach – po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły (zdj. obok).
Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na środek każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Sprawdź przepisy na karnawał i Tłusty Czwartek 2016