Karnawałowe róże
Robi się je z takiego samego ciasta jak faworki. Choć wyglądają o niebo efektowniej od nich, wcale nie są bardziej pracochłonne. Spróbuj na pożegnanie karnawału!
- Naj
SKŁADNIKI:
●25 dag mąki
● łyżka masła
● łyżeczka cukru
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 jajka
● 2 żółtka
● sól
● łyżka spirystusu
● białko
● smalec
● cukier puder
● konfitury
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i spirytus, szybko zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj i wykrawaj po 3 krążki różnej wielkości (np. za pomocą kieliszka do wina, literatki i kieliszka do wódki). Każdy krążek ponacinaj na obwodzie w 5 miejscach, środek posmaruj roztrzepanym białkiem i układaj jeden na drugim: od największego do najmniejszego, mocno dociskając środek, aby placki dobrze się skleiły. Smaż na głębokim gorącym smalcu, wkładając każdą różę „do góry nogami”. Kiedy się zrumieni, przekręć. Wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem. W środek każdej róży włóż odrobinę konfitur.