Karmelowa Pawłowa
Myślisz o słodkim deserze na walentynkową kolację? Oto przepis dla ciebie!
- Claudia
PORCJA: 470 kcal
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
NA 10 PORCJI
- 6 białek
- 250 g cukru plus 3 łyżki
- łyżeczka esencji waniliowej
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 200 g ciasteczek czekoladowych
- 200 g sezamków
- 100 g gorzkiej czekolady
- 160 ml kremówki
- gotowy sos karmelowy
Z papieru do pieczenia wyciąć 3 krążki o średnicy 18 cm. Położyć na blasze. Białka ubić z 250 g cukru pudru, esencją waniliową, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na krążkach. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciastka i sezamki niezbyt grubo posiekać. Czekoladę drobno pokruszyć. Zalać 60 ml kremówki. Razem roztopić w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubić na sztywno.
Krążki bezowe układać w tortownicy, przekładając bitą śmietaną i częścią pokruszonych ciastek oraz sezamków. Warstwy skrapiać częścią sosu karmelowego i czekoladowego. Wierzch posypać resztą ciastek i sezamków. Skropić resztą sosu i czekolady. Podawać od razu