Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 20 dag suszonych moreli
  • 1/2 szklanki winiaku
  • 80 dag karkówki
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • olej
  • cebula
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 goździki
Reklama

Morele mocz w winiaku przez 2 godz. Mięso opłucz, ostrym nożem natnij w nim głęboką kieszeń. Skrop octem, natrzyj solą, oprósz cukrem, odstaw na 30 min. Namoczone morele włóż w nacięcie w mięsie, obwiąż je bawełnianą nicią. Podsmaż ze wszystkich stron na oleju. W dużym płaskim rondlu zeszklij pokrojoną cebulę, ułóż na niej mięso, dodaj pieprz, goździki, skrop winiakiem (w którym moczyły się morele), przykryj i duś ok. 50 min, często podlewając sosem.

Reklama
Reklama
Reklama