Karkówka z morelami
PRZYGOTOWANIE: 30 min
DUSZENIE: 50 min
KALORYCZNOŚĆ: 290 kcal
Dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 24.10.2008, 14:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 20 dag suszonych moreli
- 1/2 szklanki winiaku
- 80 dag karkówki
- 3 łyżki octu
- sól
- 1,5 łyżeczki cukru
- olej
- cebula
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3 goździki
Reklama
Morele mocz w winiaku przez 2 godz. Mięso opłucz, ostrym nożem natnij w nim głęboką kieszeń. Skrop octem, natrzyj solą, oprósz cukrem, odstaw na 30 min. Namoczone morele włóż w nacięcie w mięsie, obwiąż je bawełnianą nicią. Podsmaż ze wszystkich stron na oleju. W dużym płaskim rondlu zeszklij pokrojoną cebulę, ułóż na niej mięso, dodaj pieprz, goździki, skrop winiakiem (w którym moczyły się morele), przykryj i duś ok. 50 min, często podlewając sosem.
Reklama
Reklama
Reklama