Karkówka w trzech marynatach
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 4 godziny
Grillowanie: ok. 20 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Na 6 porcji
- 6 kotletów z karkówki (z kostką)
- sól, pieprz
Marynata ostra:
- papryczka chili
- 3 łyżki keczupu
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
Marynata ziołowa:
- 5 łyżek oleju
- po łyżeczce tymianku, estragonu, bazylii
- pieprz ziołowy, sól
Marynata winna:
- 1/3 szklanki białego wina
- łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- Marynata ostra: papryczkę chili oczyścić z pestek, posiekać. Wymieszać z keczupem, olejem, sokiem z cytryny, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- Marynata ziołowa: olej wymieszać z tymiankiem, estragonem, bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
- Marynata winna: czosnek obrać, posiekać. Ziarna pieprzu zgnieść w moździerzu. Wino wymieszać z pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, przyprawić solą.
- Kotlety umyć, osuszyć. Po 2 kotlety włożyć do każdej z marynat, wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Mięso wyjąć, ułożyć na posmarowanym olejem ruszcie, piec po ok. 10 minut z każdej strony.
Słowo o karkówce
Jest poprzerastana tłuszczem i dzięki temu nie wysycha na ruszcie. By była krucha, trzeba ją dobrze zamarynować.