Kapusta z pulpetami
Przepis na kapustę z pulpetami. Przygotowanie: 45 minut, kaloryczność: 240 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 50 dag kapusty
● 2 cebule
● olej
● 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
● liść laurowy
● kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
● 50 dag mielonego mięsa drobiowego
● łyżka kaszy manny
● jajko
● 3 łyżki natki
● sól
● pieprz
● estragon
● cukier
● sok z cytryny
[adsense]
Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj kapustę, podsmaż razem, duś kilka minut, mieszając. Wlej bulion, dodaj liść laurowy, ziele i pieprz, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Do mięsa dodaj kaszę, żółtko, posiekaną natkę, sól, pieprz i estragon do smaku, wyrób masę. Połącz z ubitą pianą z białek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na gorącym oleju ze wszystkich stron ok. 10 min. Włóż do kapusty, oprósz solą i cukrem, skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ziemniakami.