Kapusta faszerowana
Przygotowanie: 10 min
Porcja ok. 240 kcal
- Naj
Składniki na 10 porcji
- główka kapusty włoskiej
- 15 dag ryżu
- 10 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 pomidory
- natka
- jajo
- 2 łyżki parmezanu
- łyżka tartej bułki
- sól, pieprz
Główkę kapusty włoskiej obierz z wierzchnich liści. W dużym garnku zalej ją wrzątkiem, a następnie gotuj bez przykrycia 20 min.
Kapustę odcedź, przełóż na duży talerz. Delikatnie odchyl kolejno liście, nie odrywając ich od głąba.
Środkowe liście wytnij i posiekaj.
Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Do mielonego mięsa dodaj jajo, tartą bułkę i posiekane 2 cebule, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Dodaj ugotowany i odcedzony ryż i posiekaną natkę. Wymieszaj razem.
Farsz nakładaj pomiędzy odchylone liście kapusty. Lekko dociśnij. Ułóż ją w natłuszczonym oraz posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania. Wierzch posyp parmezanem. Obłóż pokrojonymi na ćwiartki pomidorami.
Zapiekaj ok. 20 min w 180 stopni C.
WARTO WIEDZIEĆ:
Inny farsz do kapusty: zamiast mięsa użyj 25 dag pieczarek usmażonych z cebulą. Zarówno z jednego, jak i z drugiego farszu możesz zrobić gołąbki. Zamiast zapiekać całą główkę kapusty, obgotuj ją, podziel na liście i na każdym połóż farsz. Zwiń ciasno, ułóż w płaskim rondlu, podlej wywarem z mięsa (np. z kostki rosołowej) i duś do miękkości.