Kanapki z pumpernikla
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 210 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 05.12.2005, 09:22
Reklama
Składniki na 8 porcji
Reklama
- pęczek rzodkiewek
- łyżka soku z grejpfruta
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 25 dag filetów śledziowych w oleju
- 16 krążków pumpernikla
- pęczek natki
- 1/2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
- sól
Filety śledziowe dokładnie osączyć z oleju, podzielić na niewielkie kawałki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć solą.
Czerwony pieprz utłuc w moździerzu. Śmietanę wymieszać z pieprzem i sokiem z grejpfruta.
Rzodkiewki odcisnąć, rozłożyć na kromkach pieczywa. Na każdej położyć po 2-3 kawałki śledzia. Kanapki udekorować kleksem śmietany i listkami natki.
Reklama
NASZA RADA
Ze śledzi, rzodkiewek i sosu śmietanowego możemy przygotować także sałatkę i podawać ją osobno do pieczywa. Wcześniej warto ją schłodzić.
Reklama
Reklama
Reklama