Kalafior z sadzonym jajkiem
Przygotowanie: 20 min
Kaloryczność: 220 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 06.11.2008, 16:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 2 kalafiory
- 8 plastrów chudego wędzonego boczku lub bekonu
- olej
- 4 jajka
- koperek
- sól
- pieprz
Reklama
Kalafiory dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze części. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź na durszlaku. Boczek lub bekon usmaż na chrupiąco na oleju. Na oleju usmaż także jajka sadzone. Gorący kalafior podawaj polany zesmażoną na maśle tartą bułką, z jajkiem sadzonym i plastrami chrupiącego boczku. Posyp koperkiem, oprósz solą i pieprzem.
NASZA RADA: Danie będzie bardziej pożywne, jeśli podasz do niego po 2 ugotowane lub upieczone ziemniaczki. Do wody, w której gotujesz kalafior, wciśnij kilka kropli soku z cytryny – wtedy kalafior nie straci białego koloru.
Reklama
Reklama
Reklama