Reklama

Składniki na 12 porcji

Reklama

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • aromat waniliowy

MASA I DEKORACJA:

  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta sody
  • 1/4 kostki masła
  • laska wanilii
  • szklanka cukru
  • polewa czekoladowa
  • mieszanka keksowa i migdały
Reklama

Ciasto: z mąki, cukru, żółtka, śmietany, masła i kilku kropli aromatu zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schładzać godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm, ułożyć na blasze, piec 15 min w temp. 200°C. Wystudzić.
Masa i dekoracja: zagotować mleko, dodać sodę i cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż kropla spuszczona na talerzyk zachowa kulisty kształt. Gdy kajmak lekko przestygnie, wymieszać z masłem i miąższem wanilii.
Na ciasto wylać ciepły kajmak. Odstawić do wystudzenia. Polewę podgrzać, pokryć nią wierzch mazurka. Nim zastygnie, ozdobić owocami kandyzowanymi i migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama