Kajmakowy mazurek
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:38
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- żółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- aromat waniliowy
MASA I DEKORACJA:
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta sody
- 1/4 kostki masła
- laska wanilii
- szklanka cukru
- polewa czekoladowa
- mieszanka keksowa i migdały
Reklama
Ciasto: z mąki, cukru, żółtka, śmietany, masła i kilku kropli aromatu zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schładzać godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm, ułożyć na blasze, piec 15 min w temp. 200°C. Wystudzić.
Masa i dekoracja: zagotować mleko, dodać sodę i cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż kropla spuszczona na talerzyk zachowa kulisty kształt. Gdy kajmak lekko przestygnie, wymieszać z masłem i miąższem wanilii.
Na ciasto wylać ciepły kajmak. Odstawić do wystudzenia. Polewę podgrzać, pokryć nią wierzch mazurka. Nim zastygnie, ozdobić owocami kandyzowanymi i migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama