Kaczka z pomidorami i ananasem
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie + duszenie: 20 minut
Porcja: 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 16:35
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 60 dag filetów z piersi kaczki
- 40 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżego ananasa
- 3 ząbki czosnku
- 4 plasterki cytryny
- 2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 3 łyżki oleju
- szklanka mleka kokosowego
- łyżka cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 garście liści bazylii
- sól
Reklama
Filety opłukać, pokroić na kawałki. Pomidorki umyć. Papryczki oczyścić, miąższ posiekać. Ananas obrać i pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku obrać, posiekać. Papryczki chili, pastę krewetkową, kolendrę i czosnek dokładnie wymieszać.
W woku rozgrzać olej, usmażyć mięso, odsunąć na bok, a na oleju przesmażyć przygotowaną mieszankę przypraw.
Dodać pomidory, ananas, mleko kokosowe i plasterki cytryrny, dusić 3-4 minuty. Wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku cukrem, sosem ostrygowym i solą. Dodać listki bazylii.
Podawać z ryżem na sypko.
Reklama
Reklama
Reklama