Kaczka z jabłkami i żurawinami
Przygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 1 godz. 40 min
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- kaczka (ok. 2 i 1/2 kg)
- 2 jabłka
- ew. ząbek czosnku
- majeranek, sól, pieprz
FARSZ:
- łyżka masła
- mała cebula
- 5 dag tartej bułki
- jajko
- 15 dag żurawin
- łyżka posiekanej natki
- imbir, goździki, biały pieprz
- sól, pieprz
Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i ew. rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Farsz: żurawiny opłukać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę, 10 dag żurawin, natkę, przyprawić imbirem, goździkami i białym pieprzem, wymieszać, ostudzić. Jajko roztrzepać, wlać do masy, wymieszać.
Farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczką. Skórę ponakłuwać widelcem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, podlać wodą, piec 1 godzinę 40 min w 180°C. Podlewać wytwarzającym się sosem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, na środku ułożyć po 1/2 łyżeczki żurawin. Jabłka włożyć do brytfanny na 15 minut przed końcem pieczenia.