Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • kaczka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 jabłka
  • ew. ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz

FARSZ:

  • łyżka masła
  • mała cebula
  • 5 dag tartej bułki
  • jajko
  • 15 dag żurawin
  • łyżka posiekanej natki
  • imbir, goździki, biały pieprz
  • sól, pieprz
Reklama

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i ew. rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Farsz: żurawiny opłukać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę, 10 dag żurawin, natkę, przyprawić imbirem, goździkami i białym pieprzem, wymieszać, ostudzić. Jajko roztrzepać, wlać do masy, wymieszać.
Farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczką. Skórę ponakłuwać widelcem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, podlać wodą, piec 1 godzinę 40 min w 180°C. Podlewać wytwarzającym się sosem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, na środku ułożyć po 1/2 łyżeczki żurawin. Jabłka włożyć do brytfanny na 15 minut przed końcem pieczenia.

Reklama
Reklama
Reklama