Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 kawałki kaczki (piersi albo udka)
  • sól
  • majeranek
  • 4 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • konfitura z żurawin
Reklama

Mięso opłucz, natrzyj solą i majerankiem, zawiń w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki. Jabłka obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny, posyp majerankiem. Kaczkę włóz do żaroodpornej formy, piecz godzinę w temp. 200°C, często polewając wytworzonym sosem. 20 min przed końcem pieczenia dołóż połówki jabłek. Kaczkę podawaj z jabłkami napełnionymi konfitura z żurawin, klasycznym ziemniaczanym purée lub zapiekanymi ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty i startego jabłka, skropionej olejem i oprószonej pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama