Kaczka w sosie żurawinowo - bazyliowym
Aromatyczna, pyszna i niebanalna....oto Kaczka, którą zaskoczysz swoich najbliższych w nadchodzące Święta Wielkanocne! Smacznego!
1 z 5
kaczka_1334
Aromatyczna, pyszna i niebanalna....oto Kaczka, którą zaskoczysz swoich najbliższych w nadchodzące Święta Wielkanocne! Smacznego! 2 porcje przygotowanie: 30 min Składniki:
- pierś kaczki (20 dag)
- sól
- pieprz
- 100 ml soku jabłkowego
- 30 ml Sosu słodko-pikantnego TaoTao
- płaska łyżka suszonego tymianku
- 5 łyżek masła
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka
- por
- 15 ml Bazylia&chili TaoTao
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 10 dag suszonych żurawin
2 z 5
1.
Pierś kaczki nacieramy od strony skóry solą i pieprzem. Sok jabłkowy mieszamy z sosem słodko-pikantnym TaoTao i przelewamy przez sitko. Strzykawkę z jak najgrubszą igłą napełniamy mieszanką soku i sosu TaoTao.
3 z 5
2.
Pierś nakłuwamy w 5–6 miejscach. Składnikami sosu z sitka oraz tymiankiem nacieramy pierś i odstawiamy na 30 min. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron.
4 z 5
3.
Pokrojone warzywa mieszamy z Bazylia&chili TaoTao i z obsmażoną piersią układamy w brytfannie, dolewamy bulion. Przykrywamy folią i pieczemy 10 min w temp. 200°C.
5 z 5
4.
Po upieczeniu pierś musi odpocząć 2–3 min pod daszkiem z folii aluminiowej, co spowoduje, że sok pozostanie w mięsie. Sos z pieczenia zlewamy do rondla i dodajemy żurawinę, gotujemy do momentu, gdy owoce spęcznieją, sos zaciągamy pozostałym masłem. Pierś kroimy i podajemy z sosem i warzywami z pieczenia.