Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • suszone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • łyżka posiekanej kolendry
  • marchewka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • 15 dag pieczarek
Reklama

W sobotę wieczorem kaczki umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i chili. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. W niedzielę czosnek i imbir obierz i posiekaj. Marchew umyj i obierz. Do rondla wlej łyżkę wody, rozpuść w niej cukier. Mieszaj, aż powstanie karmel. Dodaj szklankę wody i sos sojowy, podgrzej. Włóż piersi kaczki, obgotuj. Następnie dodaj pokrojoną w słupki marchew, pocięte na plasterki pieczarki oraz czosnek, imbir i kolendrę. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyłóż na ogrzany półmisek razem z duszoną marchewką i pieczarkami, polej sosem. Podawaj z ziemniakami i sałatką z marynowanych buraczków.

Reklama
Reklama
Reklama