Kaczka w pieczarkach
Przygotowanie: 55 min
Kaloryczność: 355 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 16.11.2008, 09:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 piersi kaczki
- sól
- pieprz
- suszone chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- łyżka posiekanej kolendry
- marchewka
- 3 łyżki cukru
- łyżka sosu sojowego
- 15 dag pieczarek
Reklama
W sobotę wieczorem kaczki umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i chili. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. W niedzielę czosnek i imbir obierz i posiekaj. Marchew umyj i obierz. Do rondla wlej łyżkę wody, rozpuść w niej cukier. Mieszaj, aż powstanie karmel. Dodaj szklankę wody i sos sojowy, podgrzej. Włóż piersi kaczki, obgotuj. Następnie dodaj pokrojoną w słupki marchew, pocięte na plasterki pieczarki oraz czosnek, imbir i kolendrę. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyłóż na ogrzany półmisek razem z duszoną marchewką i pieczarkami, polej sosem. Podawaj z ziemniakami i sałatką z marynowanych buraczków.
Reklama
Reklama
Reklama