Kaczka na włoskiej kapuście
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 2 godziny
Porcja: 580 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:54
Reklama
Składniki na 8 porcji:
Reklama
- kaczka (3 kg)
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 i 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 i 1/2 kg kapusty włoskiej
- 3 cebule
- 5 dag boczku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
- sól, biały pieprz
Kaczkę opłukać, osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kaczki, obsmażyć na złoto. Przełożyć do brytfanny, dodać włoszczyznę, zalać winem i bulionem. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 160°C.
Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić na plasterki, wysmażyć na suchej patelni.
Reklama
Boczek, kapustę i cebulę dodać do kaczki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.
Reklama
Reklama
Reklama