Kaczka na sałatce ze słodkiego bakłażana
ZASADA PIĘCIU SMAKÓW. W tym wielkim kraju wyodrębnia się 4 regiony kulinarne: północny – Szantung, Pekin, Henan, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że północ gotuje słono, południe słodko, wschód ostro, a zachód kwaśno. Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków, oprócz wymienionych uwzględniając jeszcze smak gorzki. Każda potrawa powinna działać na wszystkie zmysły: pięknie wyglądać, pachnieć i smakować.
- Moje Gotowanie
1 z 4
kaczka-na-zalatce-ze-slodkiego-baklazana-_1246
ZASADA PIĘCIU SMAKÓW. W tym wielkim kraju wyodrębnia się 4 regiony kulinarne: północny – Szantung, Pekin, Henan, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że północ gotuje słono, południe słodko, wschód ostro, a zachód kwaśno. Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków, oprócz wymienionych uwzględniając jeszcze smak gorzki. Każda potrawa powinna działać na wszystkie zmysły: pięknie wyglądać, pachnieć i smakować. 4 porcje Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 2 piersi kaczki
- 100 ml sosu imbirowego z soją TaoTao
- bakłażan
- olej do smażenia
- 5 łyżek brązowego cukru
- 50 ml sosu sojowego TaoTao
- 50 ml sherry
- pieprz kajeński
- 15 listków kolendry
2 z 4
1.
Pierś kaczki kroimy w cienkie plastry krok 1 i marynujemy w sosie imbirowym z soją TaoTao, odstawiamy na minimum 30 min.
3 z 4
2.
Bakłażana kroimy w kostkę 2x2 cm krok 2 i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z woka (lub innego naczynia, w którym przygotowywane jest danie), a do niego wsypujemy cukier, dolewamy sos sojowy TaoTao i sherry. Sos redukujemy, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodajemy przesmażonego bakłażana, zagotowujemy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
4 z 4
3.
Zamarynowaną pierś kaczki smażymy krok 3 na dużym ogniu. Podajemy na sałatce z bakłażana oprószonej pieprzem kajeńskim, z listkami świeżej kolendry.