Jogurtowa zupa z groszkiem
Porcja: 284 kcal.
Przygotowanie: 15 minut.
Gotowanie: 35 minut.
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
300 g ziemniaków
200 g zielonego groszku w ziarnach
150 g zielonego groszku w strączkach tzw. mangetout
cebula
4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
150 g naturalnego jogurtu
szczypiorek
biały pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
sól
sok z cytryny
cukier
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Lekko podsmażyć na oleju (nie rumienić). Zalać bulionem. Chwilę pogotować. Groszek opłukać. Ze strączków odciąć końce i usunąć włókna (jak z fasolki szparagowej). Pokroić na grube kawałki. Razem z ziarnami wrzucić do zupy. Gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę połączyć z jogurtem. Mocno podgrzać. Dodać masło. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.
Nasza rada
Zamiast groszku mangetout (dostępny w supermarketachi niektórych dużych sklepach warzywniczych) możemy użyć tylko groszku w ziarnach (wystarczy 250 g).