Jarzynka z porów z rodzynkami
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 210 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:18
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- ok. 60 dag porów
- łyżka orzeszków piniowych
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Reklama
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Pory oczyścić, pokroić na kawałki długości 2 cm, opłukać. Rodzynki sparzyć, osączyć.
Masło stopić w rondlu, wrzucić pory, zeszklić. Wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem. Wsypać rodzynki, dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia wsypać tartą bułkę, dokładnie wymieszać.
Jarzynkę przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi. Podawać do wołowiny, dziczyzny, kotletów wieprzowych i pieczonych kiełbasek.
Reklama
Reklama
Reklama