Jarzynka kapuściana z boczkiem
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 150 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg młodej kapusty
- 10 dag wędzonego boczku
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- po 2-3 gałązki koperku i natki
- łyżka mąki
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka kminku
- łyżka oleju
- sól
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować. Sparzyć na sicie wrzącą wodą, dokładnie osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę. Koperek i natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę z boczkiem, przesmażyć. Dodać kapustę, koperek, natkę, wsypać kminek, przyprawić do smaku szczyptą soli, dusić pod przykryciem 15 minut.
Do kapusty dodać śmietanę, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, podgrzać, nie gotować.
NASZE RADY
Jarzynkę możemy również przygotować z młodych liści buraczków czy kalarepki.
Wędzony boczek możemy zastąpić drobno pokrojoną kiełbasą salami. Można też do niej dodać 10 dag rodzynek.
Jarzynkę podajemy do placków ziemniaczanych, ziemniaków w mundurkach, do duszonego kurczaka lub kotletów cielęcych.