Jarskie kotlety
Przygotowanie: 30 min
Kaloryczność 210 kcal
Dla 4 osób
- Naj
- 20 dag ugotowanych ziemniaków
- masło
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- łyżka mąki
- 1/3 szklanki bulionu
- 4 kromki białego chleba
- olej
- 10 dag tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Rozgniecione widelcem ziemniaki wymieszaj z łyżką masła. Szpinak uduś na patelni z 2 łyżkami masła. Mąke zasmaż z łyżką masła, rozprowadź bulionem, dodaj do szpinaku. Mieszaj, aż zgęstnieje, połącz z ziemniakami. Z chleba odkrój skórki, kromki usmaż z obu stron na oleju, osącz z tłuszczu, pokrój w drobną kostkę. Szpinak i ziemniaki połącz z tartą bułką, grzankami, jajkami, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z farszu uformuj płaskie kotleciki. Smaż je po 5 min na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupiąco. Podawaj z frytkami i surówką z czerwonej kapusty.
NASZA RADA: Do farszu dodaj 2 łyżki startego żółtego sera, wtedy kotleciki będą bardziej zwarte, nabiorą też ostrzejszego smaku.