Reklama

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

Reklama
  • paczka (45 dag) ciasta francuskiego
  • 4-6 dużych borowików
  • 10 dag kurek
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 20 dag twarożku
  • żółtko
  • sól, pieprz
Reklama

Ciasto rozmrozić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Borowiki i kurki oczyścić, kurki drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama