Reklama

Bazylia – do wszystkich dań z warzyw, szczególnie z pomidorów. Bazylie stosuje się także do potraw mięsnych i rybnych. Jajecznica posypana bazylią nabiera egzotycznego smaku.
Cząber – pasuje do potraw z roślin strączkowych, dziczyzny, a także do kiszenia i konserwowania ogórków.
Estragon – komponuje się z drobiem, warzywami, sosami. Świeży można używać jak natkę: posypać omlet, mięso z sosem, ziemniaki. Majeranek – doskonały do wszystkich tłustych dań (zarówno zup, jak i sosów, pieczeni, gulaszu).
Majeranek można dodać do każdej pikantnej potrawy. Oregano – dodajemy je do potraw z gotowanych i surowych warzyw, sosów (szczególnie do tych, którymi polewamy ryby), do farszów, pizzy, a także spaghetti.
[adsense]
Rozmaryn – poprawia smak ciemnych sosów, jarzyn i zup jarzynowych, smażonych ziemniaków, pizzy, dań z grzybów. Aromatyzuje się nim wódki i likiery, a nawet piwo.
Tymianek – to silnie pachnące zioło dodaje się do wywarów mięsnych, ciężkich zup, ostrych sosów, pieczonych mięs, bigosu, pasztetów.
Natka – można ją stosować bez mała do każdej potrawy: sałatek, zup, ryb, mięsa, ziemniaków i jaj.
Koperek – podobnie jak natkę, można go używać do większości potraw, oraz twarogów, masełek smakowych, marynowania i konserwowania warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama