Jaką sałatę wybrać?
Nie wiesz jaką sałatę wybrać? Skorzystaj z naszej małej ściągawki. Smacznego!
- Naj
LODOWA ma kruche, soczyste liście i można ją długo przechowywać. Świetnie pasuje do sałatek z mięsem i serami. Można też ją udusić lub użyć do zawijania gołąbków.
DĘBOLISTNA dekoracyjna, o charakterystycznym, orzechowym smaku. Kruche listki przechowujemy krótko. Komponuje się z delikatnymi sosami (winegret), łagodnymi serami i innymi rodzajami sałat.
[adsense]
RUKOLA aromatyczna i lekko pikantna. Znakomity dodatek do mięs, ryb, wędlin, serów, jajek i warzyw (świeżych i gotowanych). Rukolę możesz z powodzeniem wyhodować w domu, w skrzynce na balkonie.
RADICCIO ma efektowne, bordowo-białe, dość grube listki o gorzkawym smaku. Łączymy ją z innymi sałatami, suszonymi i świeżymi owocami, orzechami, serami i mięsem. Można przechowywać ją w lodówce nawet przez tydzień.
RZYMSKA o mięsistych, sztywnych, chrupiących liściach, które nawet polane gęstymi kremowymi sosami nie tracą swojej sprężystości. Świetna jako ciepła przekąska: krótko podsmażona na maśle z czosnkiem, posypana serem i orzeszkami.
ROSZPONKA ma listki o lekko orzechowym smaku, im mniejsze, tym bardziej aromatyczne. Delikatna, ale w foliowej torebce przechowasz ją nawet kilka dni. Do sałatek i surówek. Można ją udusić, a nawet ugotować z niej zupę (jak ze szpinaku).