Jak zrobić zakwas na żurek
Jak samodzielnie przygotować zakwas na żurek albo na biały barszczyk? Przeczytajcie u nas! I już za 4 dni cieszcie się smakiem własnej, domowej zupki!
- kobieta.pl
Zakwas potrzebny do zrobienia żurku lub barszczu często kupujemy w sklepie. A przecież tak łatwo zrobić go samodzielnie w domu! Oto czego potrzebujesz do zakwasu na żurek:
- pół litra wody
- 7 łyżek mąki razowej
- dwa ziarenka ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- skórka od razowego chleba
Mąkę zalewamy w słoiku lekko ciepławą wodą. Dodajemy przyprawy i obrany ząbek czosnku. Wrzucamy kawałeczek skórki razowego chleba. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w spokojne miejsce (o temperaturze pokojowej), od czasu do czasu lekko nim wstrząsamy. Po 4 dniach zakwas na żurek będzie gotowy!
Jeśli potrzebujesz zakwas na biały barszcz zamiast mąki żytniej dodaj mąki pszennej, to samo tyczy się chlebowej skórki. Proste prawda?
Smacznego!