Reklama

Zakwas potrzebny do zrobienia żurku lub barszczu często kupujemy w sklepie. A przecież tak łatwo zrobić go samodzielnie w domu! Oto czego potrzebujesz do zakwasu na żurek:

Reklama
  • pół litra wody
  • 7 łyżek mąki razowej
  • dwa ziarenka ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • skórka od razowego chleba
Reklama

Mąkę zalewamy w słoiku lekko ciepławą wodą. Dodajemy przyprawy i obrany ząbek czosnku. Wrzucamy kawałeczek skórki razowego chleba. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w spokojne miejsce (o temperaturze pokojowej), od czasu do czasu lekko nim wstrząsamy. Po 4 dniach zakwas na żurek będzie gotowy!
Jeśli potrzebujesz zakwas na biały barszcz zamiast mąki żytniej dodaj mąki pszennej, to samo tyczy się chlebowej skórki. Proste prawda?
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...