Jak zrobić HINDUSKIE LODY?
Nadchodzi czas kiedy będziemy rozglądać się za lodami. Podajemy przepis Hinduskie lody!
- kobieta.pl
Opublikowano: 11.02.2016, 11:38
Reklama
Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif
Reklama
Składniki:
- 600 ml pełnego mleka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 ml syropu różanego
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
- Posiekane płatki z 2 róż
Jak przygotować?
Do garnka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj nieustannie mieszając do czasu, aż mieszanka zredukuje się o ⅓. Wystudź. Dodaj syrop, płatki i kardamon. Wymieszaj i wystudź zupełnie. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przełóż mieszankę do maszyny do lodów i mieszaj do czasu aż zacznie się scalać. Przełóż do sufletówek i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przestaw do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.
Reklama
Smacznego!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPISY NA INNE WIOSENNE DESERY
Reklama
Reklama
Reklama