Jak zrobić dwukolorową zupę krem
Zielono-żółta zupa z dyni i brokułów da ci energetycznego kopa na cały dzień.
- glamour
ZUPA Z DYNI:
- 500 g surowej dyni
- mała posiekana cebula
- 1 l rosołu lub wywaru z warzyw
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
W głębokim garnku podsmaż na oliwie cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez 5 – 7 min. Zalej wszystko rosołem i gotuj, aż dynia będzie miękka.
Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj malakserem.
Wlej zupę do połowy wysokiej szklanki.
ZUPA Z BROKUŁÓW:
- 500 g brokułów
- 2 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Do głębokiego garnka wrzuć różyczki brokułów, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Zalej je wodą i gotuj, aż brokuły zmiękną (ok. 30 min.).
Na koniec zmiksuj.
Wlej do szklanek, tak by nie wymieszała się z zupą z dyni (po brzegu szklanki).
Posyp grzankami czosnkowymi lub posiekanymi, podsmażonymi na oliwie krewetkami.