Reklama

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby masła czekoladowego na świeżej kromce chleba. Nutella wciąż ma się dobrze, jednak coraz bardziej popularne są domowe sposoby na masło czekoladowe.
Masło czekoladowe w najbardziej podstawowej wersji to po prostu stopiona czekolada zmieszana z podgrzanym, rozpuszczonym masłem. Zrobione domowym sposobem, ma lżejszy, delikatniejszy smak niż Nutella. Można dorzucić do niego starte orzechy lub skórkę pomarańczową (w wersji świątecznej).

Reklama

SKŁADNIKI:

  • Kostka solonego masła, trzymanego w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mlecznej czekolady (najlepiej pokrojonej w niewielkie kawałki lub cienkie plasterki)
Reklama

PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść czekoladę w garnku lub mikrofalówce, aż zrobi się jednolitą gęstą masą. Potem schłodź w temperaturze pokojowej. W misce ubijaj przez minutę miękkie masło, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj schłodzoną masę z czekolady i mieszaj do połączenia składników.
Przełóż do słoiczków lub od razu posmaruj tost lub naleśniki, a w zasadzie cokolwiek, na co przyjdzie Ci ochota. Resztę czekoladowego masła przechowuj w lodówce, tak, żeby zawsze mieć co nie co na czarną godzinę.
SMACZNEGO!

Reklama
Reklama
Reklama