Reklama

Bazylia i kolendra w foliowym woreczku związanym gumką recepturką, młoda cebulka przechowywana w plastikowej butelce, banany zabezpieczone folią – trików na zachowanie świeżości sezonowych warzyw i owoców jest naprawdę sporo. Sprawdźcie nasze porady!
NOWALIJKI I ZIELONE
Brukselki można przechowywać w lodówce około 10 dni, młodą cebulkę warto za to włożyć do plastikowej butelki – dzięki temu, po wyjęciu z lodówki wciąż będzie super świeża. Brokuły i kalafior utrzymają się w dobrej kondycji w 10 stopniach, przez tydzień. Jeśli temperatura w lodówce oscyluje w okolicach 1 – 2 stopni Celsjusza, dobrze będzie się w niej czuła sałata lodowa (możecie ją trzymać przez nawet trzy tygodnie!).
Roszponkę można trzymać w plastikowym pojemniczku, przykrytą wilgotnym papierowym ręcznikiem, podobnie jak rukolę. W takim stanie może przetrwać około dwóch tygodni.
Dobrym rozwiązaniem są też specjalistyczne pojemniki, w których temperatura jest niższa niż na półkach chłodziarki, a więc jest to perfekcyjne miejsce na naszą zieloną sałatę czy rukolę. Żywność dłużej zachowa smak, zapach i, co najważniejsze, wartości odżywcze. Wbrew pozorom bowiem trzymanie owoców i warzyw w lodówce wcale im tych wartości nie odbiera.

Reklama

fot. materiały prasowe Amica
WARZYWA KORZENIOWE
Marchewka, seler i pietruszka będą w idealnej kondycji do schrupania, jeśli będziemy je trzymać w 1 stopniu Celsjusza i owinięte cienką folią aluminiową. Jeśli mamy odpowiednią regulację temperatury, jak w pojemniku Vit Control, nasze warzywa przetrwają co najmniej trzy tygodnie. Pojemnik Vit Control posiada specjalną regulację wilgotności powietrza, która skutecznie minimalizuje ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Ogórki po 14 dniach tracą o 12 % mniej wody niż pozostawiony na półce chłodziarki, dzięki czemu ma jędrną skórkę.
OWOCE

Owoce, zwłaszcza te w sezonie letnim, po prostu uwielbiamy. Koszyczek malin, leśne jeżyny, soczyste czereśnie czy słodkie wiśnie wymagają specjalnego traktowania. Istnieją pojemniki pozwalające na kontrolowanie wilgotności powietrza w pojemniku, a to właśnie ten czynnik wpływa na świeżość naszych „sezonówek”. Trzymamy je w lodówce do trzech dni. Gruszki można nawet do pięciu, przy 90 % wilgotności. Egzotykę w naszej domowej lodówce, czyli ananasy, mango, liczi czy papaję możemy trzymać maksymalnie do dwóch dni (mają jeszcze wtedy wartości odżywcze). Najważniejsze, żeby przechowywane owoce nie traciły wilgoci - dzięki temu, będą wyglądać i smakować dokładnie tak jak po zakupie. Tutaj z pewnością przyda się jedna z funkcji lodówki Amica - technologia No Frost, która zapewnia stały obieg chłodnego powietrza (dzięki temu na każdej półce wewnątrz lodówki panuje taka sama temperatura) i automatycznie usuwa nadmiar wilgoci. Dodatkowo, stała kontrola poziomu wilgotności pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii i zachować świeżość produktów na dłużej.

Reklama

fot. materiały prasowe Amica
Do dzieła drodzy "owoco- i warzywożercy"!

Reklama
Reklama
Reklama