Jak wykorzystać orzechy (dla zdrowia i smaku)
Stanowią składnik diety antynowotworowej. Można je jadać lekko podpieczone i obtoczone w czekoladzie.
- Naj
1 z 7
macad_gl
MACADAMIA Stanowią składnik diety antynowotworowej. Można je jadać lekko podpieczone i obtoczone w czekoladzie.
2 z 7
ziemne
ZIEMNE (BEZ SOLI) Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają cukrzycy. Pomocne przy chorobach jelita grubego. Dodawaj do muesli i posypuj nimi sałatki.
3 z 7
pistacja
PISTACJE Potężna dawka białka, błonnika, magnezu, potasu, witamin B i E. Siekane będą idealną posypką do lodów oblanych czekoladowym sosem!
4 z 7
pinia
PINIOWE Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. Są składnikiem pesto: trzeba je zmiksować z listkami bazylii i oliwą. Sól, pieprz i gotowe!
5 z 7
migdal
MIGDAŁY Poprawiają pamięć i koncentrację, chronią przed miażdżycą. Zrób z nich zupę: podgrzej mleko z cukrem, wanilią i cynamonem. Dodaj prażone migdały.
6 z 7
LASKOWE
LASKOWE Chrup je, gdy brak ci energii i masz kłopoty z zasypianiem. Są lekkostrawne i dobre dla dzieci. Można je zalać miodem w słoiku i podarować jako słodki smakołyk komuś kochanemu.
7 z 7
wloski
WŁOSKIE Ich białko sprzyja wzrostowi mięśni i daje siłę. Połupane zielone orzechy warto zalać spirytusem i odstawić na 8 tygodni, a potem połączyć z syropem cukrowym. Powstanie pyszna orzechówka!