Jak przygotować przekąskę z dyni
Jeśli do tej pory kojarzyła ci się z lampionami na Halloween, czas to zmienić. Dania z dyni są dobre o każdej porze dnia. Sycące, małokaloryczne i ten kolor, który tak poprawia nastrój.

- glamour
Wersja tradycyjna: konfitura
Na 4 słoiki po 250 ml: ● 1 kg dyni ● 1 kg cukru ● 4 pomarańcze ● ½ cytryny ● łyżeczka imbiru
Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj na tarce). Zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny. Pomarańcze i cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj drobno skórkę na tarce. Gdy dynia puści sok, dodaj miąższ z owoców i starte skórki (ilość wg upodobań). Gotuj na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje (ok. 2,5 godziny). Gorący włóż do słoików, zamknij je i odwróć do góry dnem.
Wersja szybka: zupa krem z kawą
● 4 szkl. purée z dyni ● 2 szkl. mleka ● 1 szkl. wody ● ¼ cebuli ● po łyżeczce: oliwy, tymianku, płatków migdałowych ● ¼ łyżeczki imbiru ● pieprz ● sól ● łyżka espresso
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj imbir, tymianek i gotuj ok. 30 sekund, a potem purée z dyni i wodę. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zmiksuj w blenderze i postaw z powrotem na kuchni. Dodaj mleko i podgrzej. Dopraw solą oraz pieprzem, posyp migdałami i polej espresso.
Wersja luksusowa: risotto z przegrzebkami
● 4 mini dynie ● 300 g grzybów ● ½ szkl. bulionu ● 2 szkl. gotowego rissoto ● 8-12 przegrzebków
Wydrąż dynie, a miąższ obsmaż na oliwie. Dolej bulion, duś do miękkości. Zmiksuj. Dynie skrop oliwą i wstaw do pieca na 15 minut. Przegrzebki usmaż na złoty kolor, dorzuć grzyby i duś do miękkości. Wymieszaj ryż z dyniowym purée i włóż do upieczonych dyni. Na talerzach obłóż je przegrzebkami i grzybami.
Wersja dietetyczna: mus z imbirem
● 1½ szkl. zimnego mleka 0% ● opakowanie budyniu toffi bez cukru ● ½ szkl. miąższu z dyni ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● po ¼ łyżeczki ziela angielskiego i mielonego imbiru ● 1 szkl. chudej bitej śmietany W dużej misce wymieszaj mleko i budyń i odstaw na 2 minuty. Połącz dynię, cynamon, imbir i ziele angielskie; wymieszaj z budyniem. Dodaj ½ szkl. bitej śmietany. Wstaw do lodówki. Ozdób pozostałą śmietaną.
Polecane
Owsianka na owsianym to hit sezonu! Zobacz, jak łatwo przygotować pożywne śniadanie z sezonowymi owocami
Współpraca reklamowa
Najważniejsze zjawiska astrologiczne 2025 roku. Jak przygotować się na to, co wydarzy się na niebie?
„Zamiast do matury, musiałam przygotować się do egzaminu z bycia matką. Rodzice pokazali mi swoje prawdziwe oblicze”
Jak przygotować idealne święta? Na to pytanie odpowiada świąteczna kampania HalfPrice
Współpraca reklamowa
Podlaska szeptunka ostrzega przed tym, co nadchodzi. Zostało kilka dni, żeby się przygotować
Twoje przeznaczenie z kart klasycznych. Co czeka cię w przyszłości i na co musisz się przygotować? Zobacz, jak wróżyć z kart klasycznych
Cazimi Plutona to kosmiczne zjawisko, które wywoła lawinę życiowych zmian. Kiedy jest Cazimi Plutona i jak się na nie przygotować?
Ciasteczka z wróżbą: ten przepis sprawdzi się nie tylko na Andrzejki. Podpowiadamy, jak je przygotować krok po kroku
Sytuacja bez wyjścia może odebrać wszelką nadzieję. Jak przygotować skuteczny plan działania i odnaleźć w sobie siłę do walki?
„Turyści z Warszawy chcieli spędzić weekend jak u Janosika. Po pierwszej nocy uciekali z bacówki w podskokach”
„Dla moich dzieci jestem tylko bogatą emerytką z Warszawy. Traktują mnie jak skarbonkę, a nie jak własną matkę”g03
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa