Jak przechowywać sezonowe warzywa?
Nadchodzi sezon warzyw, przygotowałyśmy dla Was przewodnik, jak przechowywać warzywa i owoce. Koniecznie przeczytajcie.
Opublikowano: 29.03.2016, 10:25
Reklama
WARZYWA
Reklama
- Do 10 dni można przechowywać w lodówce nieumytą brukselkę, na którą sezon trwa od jesieni do wiosny.
- Brokuły i kalafiory trzymane w 10-12°C zachowają walory odżywcze przez 7 dni, a zamrożone nawet przez kilka miesięcy.
- Cykoria trzymana w papierowej torbie nie zbrązowieje, a roszponka w plastikowym pojemniku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym na dłużej zachowa świeżość.
Przez miesiąc, w temperaturze 1 - 2°C, można przechowywać szczelnie zawinięte buraki – jednak przed włożeniem do lodówki należy odciąć im liście. Przez nawet 3 tygodnie można trzymać sałatę lodową.
Tymczasem kapusta pozostanie świeża aż przez 3 miesiące – o ile będzie znajdowała się w temperaturze ok. 0 stopni. - Warzywa korzeniowe – takie jak marchewka oraz korzenie selera i pietruszki – lubią temperaturę ok. 1°C i wilgotność na poziomie 80%, w takich warunkach mogą być pozostawione nawet przez 4 miesiące.
- Warzywa cebulowe powinno się traktować tak samo jak warzywa korzeniowe. Wyjątkiem jest czosnek, który najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu.
- Natomiast paprykę można przechowywać w chłodziarce, najlepiej w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci. Najdłużej można składować zieloną paprykę – aż do 5 tygodni.
- Wbrew powszechnej opinii ziemniaki powinno się trzymać poza lodówką, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10°C.
OWOCE
- Nie tylko warzywa wymagają specjalnego traktowania – warto wiedzieć jak zadbać o owoce, aby nie dojrzały zbyt szybko.
- Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C.
- Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C. Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.
- Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.
- Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.
Reklama
PRZYJĘCIE KOMUNIJNE JAK JE PRZYGOTOWAĆ?
CAŁA PRAWDA O JABŁKACH
Reklama
Reklama
Reklama