Reklama

WARZYWA

Reklama
  • Do 10 dni można przechowywać w lodówce nieumytą brukselkę, na którą sezon trwa od jesieni do wiosny.
  • Brokuły i kalafiory trzymane w 10-12°C zachowają walory odżywcze przez 7 dni, a zamrożone nawet przez kilka miesięcy.
  • Cykoria trzymana w papierowej torbie nie zbrązowieje, a roszponka w plastikowym pojemniku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym na dłużej zachowa świeżość.
    Przez miesiąc, w temperaturze 1 - 2°C, można przechowywać szczelnie zawinięte buraki – jednak przed włożeniem do lodówki należy odciąć im liście. Przez nawet 3 tygodnie można trzymać sałatę lodową.
    Tymczasem kapusta pozostanie świeża aż przez 3 miesiące – o ile będzie znajdowała się w temperaturze ok. 0 stopni.
  • Warzywa korzeniowe – takie jak marchewka oraz korzenie selera i pietruszki – lubią temperaturę ok. 1°C i wilgotność na poziomie 80%, w takich warunkach mogą być pozostawione nawet przez 4 miesiące.
  • Warzywa cebulowe powinno się traktować tak samo jak warzywa korzeniowe. Wyjątkiem jest czosnek, który najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu.
  • Natomiast paprykę można przechowywać w chłodziarce, najlepiej w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci. Najdłużej można składować zieloną paprykę – aż do 5 tygodni.
  • Wbrew powszechnej opinii ziemniaki powinno się trzymać poza lodówką, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10°C.

OWOCE

  • Nie tylko warzywa wymagają specjalnego traktowania – warto wiedzieć jak zadbać o owoce, aby nie dojrzały zbyt szybko.
  • Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C.
  • Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C. Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.
  • Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.
  • Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.
Reklama

PRZYJĘCIE KOMUNIJNE JAK JE PRZYGOTOWAĆ?
CAŁA PRAWDA O JABŁKACH

Reklama
Reklama
Reklama