Jak obrać owoc granatu? 3 sprawdzone sposoby, które ocalą cię przed kuchenną katastrofą
Granat to egzotyczny, a zarazem pyszny owoc. Wygląda jednak dość niecodziennie, ma też twardą skórę. Jak obrać granata, by cieszyć sie jego smakiem? Do jakich dań najlepiej go wykorzystać? Podpowiadamy!
- Redakcja
W tym artykule:
- Granat: dlaczego warto jeść?
- Jak obrać granat?
- Granat: jak obrać granat? Sposób pierwszy
- Granat: jak obrać granat? Sposób drugi
- Granat: jak obrać granat? Sposób trzeci
Granat: dlaczego warto jeść?
Granat nie jest w Polsce zbyt popularny, a szkoda. Owoc ma mnóstwo witamin, wartości odżywczych i jest przede wszystkim pyszny! Granat polecany jest szczególnie dla osób dbających o linię, ponieważ jest dobrym źródłem błonnika wspomagającego trawienie. Oprócz tego owoc zawiera witaminę C, E i kwas pantotenowy. Granat to też świetne źródło potasu, magnezu i fosforu.
Owoc można jeść od razu po obraniu, jako przekąskę zamiast szkodliwych chipsów czy paluszków. Można nim też urozmaicić ulubione potrawy. Granat to idealny dodatek to sałatek i deserów. Świetnie komponuje się też z łososiem czy pieczoną kaczką. Warto sięgać również po sok z nasion granatu. Napój poprawia krążenie krwi i jest źródłem witaminy B5 oraz węglowodanów.
Jak obrać granat?
Granat to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, owsianki czy sałatek. Można je dodawać do jogurtu, musli, puddingu chia czy sałatki owocowej. Owoce granatowca, czyli granaty są wielkości dużego jabłka. Maja twardą, skórzastą łupinkę. To powoduje, że często nie decydujemy się na ich zakup, bo zwyczajnie nie wiemy, jak obrać granat.
Granat: jak obrać granat? Sposób pierwszy
Kupując w sklepie granaty, wybieraj te o jednolitej barwie. Zastanawiasz się jak obrać granat? Owoc najpierw oczywiście dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kładziemy granat na desce do krojenia i przecinamy w poprzek na środku. Wybierz do tego ostry nóż, bo skórka jest twarda. Połówkę granatu pochylamy nad miską, przekrojoną strona do środka. Uderzamy w drugą stronę owocu np. drewnianą łyżką, aż pestki wypadną do miski. Resztę pestek i miąższu wyłuskaj za pomocą łyżki. Jadalne są nasiona wraz z miąższem.
Granat: jak obrać granat? Sposób drugi
Od owocu granatu odetnij jego górną część, tak aby było widać pestki. Natnij ostrym nożem skórkę wzdłuż owocu w kilku miejscach, po czym rozerwij granat. Tak powstałe części łamiemy na jeszcze mniejsze i dociskając oraz wypychając skórę do środka, wyjmujemy jadalne nasiona. Oczyszczamy z błonek i gotowe!
Jak zrobić dobre SZPARAGI: 3 błędy, które psują ich smak
Sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - trwa tylko 3 miesiące! Jak przygotować szparagi, aby nie straciły koloru, smaku i składników odżywczych? Który pęczek wybrać i ile gotować szparagi, aby ich nie rozgotować? Poznajcie nasze złote rady, najlepsze przepisy i dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania szparagów.Granat: jak obrać granat? Sposób trzeci
Trzeci sposób na obranie granatu to przekrojenie owocu na pół. Po usunięciu błonek z połówki granatu obracamy go ziarnami do dołu i wybijamy nasiona do miseczki, uderzając łyżką.
Jak się okazuje odpowiedź na pytanie, jak obrać granat wcale nie jest trudna, wystarczy tylko znać sprawdzony sposób!