Jak kroić cebulę i trzeć chrzan, by nie płakać?
Trudno nie uronić łzy krojąc cebulę. A wtedy makijaż rozmazany, nos czerwony, oczy zapłakane. Poznaj sposoby, by tego uniknąć.
- Naj
Opublikowano: 07.04.2011, 08:00
Reklama
Rób to na siedząco, w pobliżu kuchenki, przy zapalonym palniku i jednocześnie włączonym wyciągu – ostre olejki eteryczne szybko będą ulatywały do góry i nie podrażnią oczu.
Reklama
PAMIĘTAJ TEŻ, BY...
■ Cebuli nie kłaść obok jabłek, gdyż straci swoją ostrość.
■ Pokrojonej cebuli nie przechowywać dłużej niż 12 godzin, gdyż się utlenia i robi niezdrowa. Można ją wtedy wykorzystać do odświeżania przedmiotów złoconych lub z brązu.
■ Chrzan po utarciu skropić sokiem z cytryny lub zalać gorącą wodą, którą odsączysz, a nie będzie ciemniał.
■ Zamiast trzeć, można chrzan zemleć w maszynce do mięsa, na drobnej siatce.
Reklama
Reklama
Reklama