Jak jeść awokado?
Ten egzotyczny owoc jest już u nas bardzo popularny, Zaleca się go nawet jeść codziennie, bo zawiera bardzo zdrowe tłuszcze.
- kobieta.pl
Wciąż jednak wiele osób omija go szerokim łukiem, bo nie wie jak to się je. A jest to bardzo proste!
Kupując awokado wybierajmy owoce miękkie, są one już dojrzałe i najlepsze do spożycia. Jeśli trafimy na owoce twarde to nic straconego. Wystarczy włożyć je go pojemnika z jabłkami lub do papierowej torebki i szczelnie zamknąć na kilka dni. Po tym czasie awokado powinno być już miękkie.
Dojrzały owoc kroimy wzdłuż ostrym nożem. Pamiętajmy, że w środku owocu jest duża pestka i należy ją „okroić” dookoła. Owoc rozdzielamy na pół. Jeśli mamy zamiar zjeść cały wyciągamy pestkę, jeśli nie zostawiamy ją w jednej połówce. Dzięki temu awokado po schowaniu do lodówki nie zrobi się ciemne jak np. banan.
Z rozkrojonego owocu ściągamy skórkę. Jeśli awokado jest dojrzałe skórka powinna odchodzić z łatwością i dać się usunąć nawet palcami.
Awokado jemy pokrojone na kanapce, jako składnik sałatek, koktajli lub przepysznego sosu guacamole. Można też stosować je zamiast masła bo jest bardzo kremowe!
Przepisy z awokado