Jak gotować warzywa?
Sezon na świeże warzywa w pełni! Jak je gotować, aby stracić jak najmniej cennych witamin i składników odżywczych?
- kobieta.pl
Warzywa najlepiej jeść na surowo, mają wtedy najwięcej zdrowych składników. Nie wszystkie warzywa, jak choćby ziemniaki można jednak tak jeść, niektóre czasem potrzebujemy gotować do ulubionych potraw.
Duże warzywa wrzucaj do zimnej wody. Należą do nich ziemniaki czy buraki. Dzięki temu równomiernie ugotują się zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Staramy się je gotować w jak najmniejszej ilości wody, jeśli lubimy - z dodatkiem soli. Aby zachować jak najwięcej witamin staraj się też nie obierać warzyw przed gotowaniem – rób to dopiero po.
Staraj się też nie kroić warzyw do gotowania, jeśli musisz krój jak największą kostkę. Gotuj je też najkrócej jak się da.
Wykorzystuj wodę z ugotowanych warzyw. Możesz zrobić z niej sos lub bulion do zupy. Ma ona czasem więcej witamin niż ugotowane jarzyny!