Jak Bounty
Porcja: 494 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Na 12 porcji
- Claudia
Opublikowano: 31.10.2008, 10:00
Reklama
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szklanka naparu kawy
- cukier waniliowy
Masa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Polewa:
- 2 czekolady mleczne
- 100 g masła
Reklama
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama