Jajka zapiekane ze szpinakiem
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 360 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 13.01.2009, 07:13
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 garście szpinaku
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 140 ml śmietany 22%
- 150 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g gotowanej szynki
- 4 jajka
- 4 łyzki startego żółtego sera
- świeży tymianek
Reklama
Szpinak przelej wrzątkiem, posiekaj. Rozpuść 25 g masła, połącz z mąką. Wlej połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, mieszając, aż powstanie gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i szpinak. 4 foremki do zapiekania posmaruj masłem, rozlej sos. Do każdej wybij jajko, wylej łyżkę śmietany, posyp wiórkami masła. Piecz ok. 12 min w kąpieli wodnej, w temp. 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę.
Reklama
Reklama
Reklama