Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 garście szpinaku
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 140 ml śmietany 22%
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g gotowanej szynki
  • 4 jajka
  • 4 łyzki startego żółtego sera
  • świeży tymianek
Reklama

Szpinak przelej wrzątkiem, posiekaj. Rozpuść 25 g masła, połącz z mąką. Wlej połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, mieszając, aż powstanie gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i szpinak. 4 foremki do zapiekania posmaruj masłem, rozlej sos. Do każdej wybij jajko, wylej łyżkę śmietany, posyp wiórkami masła. Piecz ok. 12 min w kąpieli wodnej, w temp. 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę.

Reklama
Reklama
Reklama