Jajka po szkocku z łososiem Josepha Seeletso
Obowiązkowe na wielkanocnym stole jaja w szkockim wydaniu
- Claudia
Porcja: 527 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje: 6 dużych jajek, 300 g filetu ze świeżego łososia (bez ości, posiekany), 200 g wędzonego łososia, łyżka posiekanego świeżego koperku, cytryna (sok i skórka), sól, świeżo mielony pieprz, 200 g bułki tartej, 100 g kaszy manny, 150 g mąki, olej do smażenia, majonez do dekoracji
4 jajka gotować 6 minut. Następnie przełożyć je do zimnej wody, a po ostygnięciu obrać ze skorupki. W misce wymieszać świeżego i wędzonego łososia, koperek, sok oraz skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obtoczyć rybną pastą, pilnując, aby dokładnie pokryła całość. W misce wymieszać bułkę tartą z kaszą manną, do osobnej miski wbić pozostałe 2 jajka, lekko je roztrzepać. Do trzeciej miski wsypać mąkę. Każde jajko obtoczyć po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Olej wlać do głębokiej patelni lub frytkownicy. Rozgrzać do 180°C. Do oleju włożyć jajka i smażyć 4–5 minut, aż staną się złoto- brązowe. Wyjąć i położyć na kilka minut na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jajka ułożyć na talerzu, ewentualnie udekorować majonezem i koperkiem.