Jajka na szpinaku
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 165 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:49
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- po strąku żółtej i czerwonej papryki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek oleju
- łyżka musztardy sarepskiej
- 6 jajek 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Szpinak dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Duże liście pokroić na mniejsze kawałki.
Papryki umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzeszki zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Musztardę i sok z cytryny utrzeć, dolewając stopniowo olej. Sos przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Szpinak, paprykę i orzeszki wymieszać, polać sosem.
1/2 l wody i ocet zagotować. Jajka wybijać na talerzyk, zsuwać do wrzątku. Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Sałatkę rozłożyć na 6 talerzyków, na wierzchu ułożyć jajka.
Reklama
Reklama
Reklama