Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!
- redakcja
Spis przekąsek na wielkanocnym stole otwierają przygotowane na różne sposoby jajka. Te zachwycą nawet wymagające podniebienia. Na Wielkanoc zróbcie koniecznie jajka faszerowane całkowicie po polsku według Magdy Gessler!
Jajka faszerowane całkowicie po polsku - przepis Magdy Gessler
Jedno jajko ma 306 kcal, przygotowanie zajmie ci ok. 25 minut. Ten przepis nie może się nie udać!
Składniki (na 6 porcji):
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g mrożonych prawdziwków
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- mały pęczek koperku
- 100 ml śmietanki
- surowe jajko
- 50 g tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Cebule posiekać. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać grzyby i również je lekko podsmażyć. Dołożyć posiekane jajka, posiekany ko- perek i śmietankę, sól i pieprz. wymieszać. Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką. Usmażyć na reszcie oliwy wymieszanej z masłem.
Podawać na półmisku z takim przybraniem, jakie lubicie najbardziej. Pięknie będą prezentować się np. z rzeżuchą. Pamiętajcie również, aby gotowe faszerowane jajka przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc: