Reklama

Spis przekąsek na wielkanocnym stole otwierają przygotowane na różne sposoby jajka. Te zachwycą nawet wymagające podniebienia. Na Wielkanoc zróbcie koniecznie jajka faszerowane całkowicie po polsku według Magdy Gessler!

Reklama

Jajka faszerowane całkowicie po polsku - przepis Magdy Gessler

Jedno jajko ma 306 kcal, przygotowanie zajmie ci ok. 25 minut. Ten przepis nie może się nie udać!

Składniki (na 6 porcji):

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • mały pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki
  • surowe jajko
  • 50 g tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Cebule posiekać. Podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać grzyby i również je lekko podsmażyć. Dołożyć posiekane jajka, posiekany ko- perek i śmietankę, sól i pieprz. wymieszać. Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką. Usmażyć na reszcie oliwy wymieszanej z masłem.

Podawać na półmisku z takim przybraniem, jakie lubicie najbardziej. Pięknie będą prezentować się np. z rzeżuchą. Pamiętajcie również, aby gotowe faszerowane jajka przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Reklama

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc:

Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!

Świąteczne śniadanie może być naprawdę magiczne! Wielkanocne menu Magdy Gessler pomoże wam bez większego wysiłku ustalić, co powinno znaleźć się na stole. Jaki obiad wielkanocny przygotować? Jakie sałatki na Wielkanoc najbardziej zasmakują najbliższym? Sprawdźcie koniecznie!
Magda Gessler
magdagessler_official / instagram.com
Reklama
Reklama
Reklama